niedziela, 18 listopada 2012

Amerykan

Ciasto, które od dawna gości w moim domu. Zazwyczaj pieczemy je tak, aby dzięki jego smaku można było poczuć jesień i nadchodzące święta. Zapach piernika unoszący się podczas pieczenia ciasta i niesamowity jego smak kiedy delektujemy się kawałkiem w jesienny wieczór. Dobre ciasto na jesienną chandrę. Zwalcza wszelkie smutki i rozwiązuje problemy bo przecież kto byłby w stanie oprzeć się takiemu piernikowemu ciastu z jabłkami?

Amerykan 
  • 5 jaj ( białka i żółtka osobno )
  • 4,5 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • 3 łyżeczki przyprawy do pernika
  • 2 łyżeczki sody 
  • 2 łyżki kakao 
  • 10 dkg rodzynek 
  • 2 kg jabłek 
Jabłka obrać, wykroić gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Żółtka utrzeć z cukrem i stopniowo dodając olej cały czas mieszając. Wsypywać kolejno szklanki mąki i przesypywać je jabłkami, sodę, rodzynki i mieszać. Dodać cynamon, przyprawę do piernika kakao i ubitą pianę z białek, dokładnie wymieszać. Blachę wysmarować tłuszczem* i wylać ciasto. Ciasto piec w 180 stopniach przez godzinę. 

* Ja użyłam tutaj masła 
 


źródło: własne

2 komentarze:

  1. Ale wyrośnięte ;). Dużo słyszałam o tym cieście, ale jeszcze nigdy go nie robiłam. Musze spróbować;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto mogą robić wszyscy bo bez względu na umiejętności zawsze wyjdzie wyrośnięte. Mi tym razem bardzo wyrosło i wszyscy którzy je jedli śmiali się, że nie można go nawet ugryźć, ewentualnie bokiem :-D

      Usuń