Kiedy nie mam czasu na stanie w kuchni pilnowanie ciasta i delektowanie się zapachem jabłek oraz cynamonu to wykorzystuję zalegające banany i tworzę coś, co będzie idealna przekąską na zimny i szary wieczór. W towarzystwie herbaty jabłkowej smakują ( mówiąc nie skromnie ) cudownie. Nie sądziłam, że nawet mój Brat, który nie gustuje w płatkach owsianych da się namówić na spróbowanie tych ciasteczek, a jednak..i tutaj naprawdę byłam pełna podziwu. Słysząc " Kiedy znowu je upieczesz? " uśmiech pojawił się na twarzy i z przekonaniem mogłam odpowiedzieć solidne " PRZY NAJBLIŻSZEJ OKAZJI ".
Ciasteczka owsiane
- 1 dojrzały banan
- 4-5 łyżek rodzynek
- 1 jajko
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 łyżki migdałów
- 2 łyżki płynnego miodu
Banana rozgnieść widelcem na gładką masę. Przełożyć do miski, dodać jajko, zmiksować. Następnie dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek, miód, płatki i rodzynki i wszystko dokładnie wymieszać. Zostawić na około 10-15 do nasiąknięcia płatków. W tym czasie piekarnik nastawić na 180 stopni. Z masy wylepić ciasteczka, ułożyć na blasze i piec 15-20 minut.
świetne ciasteczka-sama sprawdziłam!:)
OdpowiedzUsuńzachęcają, jak tylko kupie miód to musze spróbować !
OdpowiedzUsuń