sobota, 24 listopada 2012

Owocowy kwartet

Gdzieś pośród odrabianiem lekcji, a nauką na jutrzejszy próbny test z angielskiego udało mi się znaleźć chwilę aby obrać owoce i wymieszać je z ciastem. Dodawanie cynamonu, kakao pozwoliło mi choć na chwilę wybiec myślami do nadchodzących Świąt i zdałam sobie sprawę z tego jak bardzo czekam na ten moment. Zapach cynamonu w domu unosił się od pierwszych chwil wstawienia ciasta do piekarnika. Dobry sposób na jesienny wieczór, szczególnie jeśli domownicy domagają się ostatnimi czasy ciast z owocami, tak jak w moim przypadku.


Owocowy kwartet 

  • kostka margaryny z czego użyjemy tylko 4/5 
  • 1 większa gruszka
  • 2 kiwi 
  • 2 mniejsze jabłka 
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 3 łyżki kakao 
  • szczypta soli 

4/5 margaryny rozpuścić w rondelku i odstawić do ostygnięcia. Owoce obrać i pokroić w kostkę, nie za małą aby były wyczuwalne w cieście. Wymieszać je z 1 łyżką mąki aby dobrze połączyły się z ciastem. Pozostałą mąkę wymieszać z kakao, cynamonem, sodą i proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Jajka utrzeć z cukrem na puch. Dodawać partiami suche składniki i miksować. Dodać schłodzoną margarynę i wymieszać tym razem łyżką. Wrzucić pokrojone owoce i delikatnie wmieszać je do ciasta. Blachę wysmarować tłuszczem. Ciasto wyłożyć na blachę uważając aby owoce nie wystawały ponad ciasto. Piec 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowe i przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem. 
 

1 komentarz:

  1. Przypomina mi murzynka, którego zresztą dawno nia jadłam, z owocami ;)

    OdpowiedzUsuń