Ciasto, które od dawna gości w moim domu. Zazwyczaj pieczemy je tak, aby dzięki jego smaku można było poczuć jesień i nadchodzące święta. Zapach piernika unoszący się podczas pieczenia ciasta i niesamowity jego smak kiedy delektujemy się kawałkiem w jesienny wieczór. Dobre ciasto na jesienną chandrę. Zwalcza wszelkie smutki i rozwiązuje problemy bo przecież kto byłby w stanie oprzeć się takiemu piernikowemu ciastu z jabłkami?
Amerykan
- 5 jaj ( białka i żółtka osobno )
- 4,5 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru
- 1,5 szklanki oleju
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżeczki przyprawy do pernika
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżki kakao
- 10 dkg rodzynek
- 2 kg jabłek
* Ja użyłam tutaj masła
Ale wyrośnięte ;). Dużo słyszałam o tym cieście, ale jeszcze nigdy go nie robiłam. Musze spróbować;)
OdpowiedzUsuńTo ciasto mogą robić wszyscy bo bez względu na umiejętności zawsze wyjdzie wyrośnięte. Mi tym razem bardzo wyrosło i wszyscy którzy je jedli śmiali się, że nie można go nawet ugryźć, ewentualnie bokiem :-D
Usuń