sobota, 26 maja 2012

Puszysty, delikatny Murzynek. Dla mamy.

 
Z okazji dzisiejszego święta czyli Dnia Mamy, wstałam wcześnie i wzięłam się za pieczenie ciasta, dla mamy oczywiście. Miała być to niespodzianka, ale Mama jak zwykle wstała nie planowanie za szybko, żeby wyjść z psem. Z niespodzianki nic nie wyszło, ale ciasto zostało upieczone i wręczone mamie wraz z białą różą. Uśmiech mamy i łzy szczęścia w oczach...poprawiają humor. Murzynka nigdy nie robiłam i teraz bardzo tego żałuję bo, przecież jest to proste ciasto, wystarczy wszystko zmiksować. Jestem pewna, że ciasto będzie częściej pojawiało się na stole bo po tym, że została tylko połowa ciasta, wnioskuję, że wszystkim smakuje. Puszysty, delikatny Murzynek..w sam raz do kawy czy na deser. 


Murzynek / tortownica o śr. 21cm / :
  • kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 6 łyżeczek kakao 
  • 7 łyżek wody
  • 3 jajka ( żółtka i białka osobno )
  • 1,5 szklanki mąki tortowej 
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Do nawilżonego garnka wlać wodę, włożyć margarynę i cukier. Odczekać, aż wszystko się rozpuści i dodać kakao oraz aromat pomarańczowy. Kiedy uzyskamy już gładką masę kakaową, do szklanki odlać 180ml i odstawić. Masę, która zostanie w garnku odstawić do całkowitego ostygnięcia. Do miski wlać już chłodną masę z garnka, wrzucić żółtka i zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ponownie miksować aby pozbyć się wszystkich grudek. Z białek ubić pianę i dodać ją do masy kakaowej, którą kolejny raz należy zmiksować. Tortownicę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wylać masę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Gdy ciasto będzie całkowicie ostudzone, polać go zawartością szklanki.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz