Pierwszy raz piekłam muffinki i muszę powiedzieć, że jestem pod wielkim wrażeniem tego, jak wyszły. Co prawda nie mam jakiś wspaniałych foremek, ale najważniejsze, że wyszły, a domownicy do tej pory zachwycają się ich smakiem. Na talerzu pozostały tylko 2, reszta zniknęła w niewyjaśnionych okolicznościach. Mam nadzieję, że chociaż jedna zostanie dla mnie na jutrzejsze śniadanie.
Wprawdzie w przepisie była podana maślanka naturalna, ale oczywiście w moim sklepie nie było takowej więc kupiłam truskawkową z czego prawie połowę butelki wypiłam..;). Takim sposobem wyszły truskawkowe, miękkie, słodkie muffinki.
Truskawkowe muffinki / ok. 20 sztuk /:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki maślanki naturalnej ( Ja użyłam truskawkowej )
- 1/2 szklanki cukru
- 2 całe jajka
- kilka kropel aromatu waniliowego
- dodatki do muffinek ( Ja użyłam dżemu truskawkowego )
Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać w misce. Do innego naczynia wlać maślankę i wbić jajka, dokładnie mieszając. Suche składniki połączyć z maślanką i wymieszać na gładką masę. Foremki wysmarować masłem i łyżką nakładać masę, następnie łyżeczką nałożyć dżem a na niego kolejną warstwę masy. Całość włożyć do piekarnika na 25-30 minut, w 180 stopniach.
ile kalorii może mieć jedna sztuka ? :)
OdpowiedzUsuńNie liczę kaloryczności, ale wiem, że dietetyczna ona nie jest na pewno, szczególnie ze względu na olej, którym jest posmarowana forma do babeczki, a dodatkowo lukier na górze, ale jeżeli ktoś chciałby zrobić mniej kaloryczne, może po prostu nie polewać ich lukrem. :)
Usuń