Szczerze mówiąc, gdy przygotowuję to ciasto, zawsze zastanawiam się dlaczego właśnie Cielak? Kto przyznał mu taką nazwę, czym się wzorował? W mojej głowie powstało wiele pomysłów, które mogłyby być odpowiedzią na mnóstwo moich pytań. Ciasto jest cudowne. Kruchy spód o smaku kakaowym i masa z serków waniliowych to istny raj dla podniebienia. Robiłam go już kilkakrotnie, ale tym razem wyszedł mi najlepiej, tak twierdzą domownicy zachwycający się jego smakiem do niedzielnej kawy.
Cielak
Ciasto :
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 3/4 kostki miękkiej margaryny
Wszystkie składniki wrzucić do miski i wyrobić do uzyskania kruchego ciasta. Blachę wysmarować masłem bądź czymkolwiek tłustym i wyłożyć ciasto.
Masa :
- 5 serków waniliowych
- 1 budyń waniliowy bądź śmietankowy
- 1 szklanka cukru
- 2 żółtka
- 1/2 kostki miękkiej margaryny
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Stopniowo dodawać po jednym serku, cały czas mieszając. Dodać budyń i wymieszać na gładką masę. Ubić sztywną pianę z białek i dodać ją do masy. Wymieszać, aby piana połączyła się z serkami i resztą produktów. Gotową masę wylać na ciasto, wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach do suchego patyczka czyli około 1h 20 minut.
Wygląda pysznie, muszę wypróbować. ;)
OdpowiedzUsuńPolecam, na prawdę warto. Ciasto nie jest pracochłonne, a można delektować się nim w towarzystwie kawy na deser.
Usuńnie jadłam jeszcze, ale się szykuję.
OdpowiedzUsuńŚwietna nazwa :D Co prawda pierwszy raz się z nim spotykam, ale składniki wskazują na coś pysznego :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńNigdy nie słyszałam o takim cieście, ciekawa nazwa, przyznaję :)
OdpowiedzUsuńAle wygląda smakowicie :)
U mnie w domu piecze się podobne ciasto, ale masa serowa nie jest na całej powierzchni, tylko łyżką nakłada się takie "łaty". Wtedy nazwa cielak pasuje idealnie ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Eliann