Ciasto jest banalne. Wystarczy wszystkie składniki wrzucić do miski, wymieszać. Ubić pianę z białek i wyłożyć ją na masie twarogowej. W zeszycie, który został założony kilka / kilkanaście / kilkadziesiąt lat temu jest mnóstwo przepisów na różnego rodzaju serniki. Prawdę mówiąc, nie wypróbowałam jeszcze wszystkich, ale mam ogromną, cichą nadzieję, że niedługo będę miała tę przyjemność z ugniatania ciasta zapisanego na kartce zeszytu założonego przez moją babcię czy prababcię. Serniki cieszą się wielkim uwielbieniem. Sernik z brzoskwiniami jest na spodzie, ale prawie w ogóle go nie czuć przez co jest delikatny i świetnie rozpływa się w ustach.
Czuję, że to ciasto będzie coraz częściej pojawiało się na talerzach domowników, szczególnie, że teraz idzie sezon na wszystkie owoce a w tym również na brzoskwinie.
Sernik z brzoskwiniami :
- 1 kostka margaryny
- 5 jaj ( żółtka i białka osobno )
- 2 szklanki mąki
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
Wszystkie składniki dokładnie zagnieść. Podzielić ciasto na 2 części i włożyć do lodówki.
- 3 kostki twarogu półtłustego
- 3 jajka ( żółtka i białka osobno )
- 2 cukry waniliowe
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kostki masła ( rozpuszczona )
- 1 kisiel cytrynowy
- + puszka brzoskwiń
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz