sobota, 19 maja 2012

Brzoskwinie + twaróg. Sernik z brzoskwiniami.


Ciasto jest banalne. Wystarczy wszystkie składniki wrzucić do miski, wymieszać. Ubić pianę z białek i wyłożyć ją na masie twarogowej. W zeszycie, który został założony kilka / kilkanaście / kilkadziesiąt lat temu jest mnóstwo przepisów na różnego rodzaju serniki. Prawdę mówiąc, nie wypróbowałam jeszcze wszystkich, ale mam ogromną, cichą nadzieję, że niedługo będę miała tę przyjemność z ugniatania ciasta zapisanego na kartce zeszytu założonego przez moją babcię czy prababcię. Serniki cieszą się wielkim uwielbieniem. Sernik z brzoskwiniami jest na spodzie, ale prawie w ogóle go nie czuć przez co jest delikatny i świetnie rozpływa się w ustach. 
Czuję, że to ciasto będzie coraz częściej pojawiało się na talerzach domowników, szczególnie, że teraz idzie sezon na wszystkie owoce a w tym również na brzoskwinie. 

Sernik z brzoskwiniami :
  • 1 kostka margaryny
  • 5 jaj ( żółtka i białka osobno )
  • 2 szklanki mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
Wszystkie składniki dokładnie zagnieść. Podzielić ciasto na 2 części i włożyć do lodówki.  
  • 3 kostki twarogu półtłustego
  • 3 jajka ( żółtka i białka osobno )
  • 2 cukry waniliowe
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła ( rozpuszczona )
  • 1 kisiel cytrynowy
  • + puszka brzoskwiń 
Twaróg rozdrobnić widelcem lub zmielić, jak komu wygodnie ( Ja tylko potraktowałam go widelcem ;)). Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Wszystkie białka ubić na pianę z dodatkiem 1/2 szklanki cukru. Ciasto wyjąć z lodówki, jedną z części ułożyć na blasze. Następnie wylać masę serową , rozsmarować i ułożyć pokrojone w talarki brzoskwinie. Na brzoskwinie wyłożyć pianę ubitą z białek, a na nią zetrzeć lub poukładać kawałki drugiej części ciasta. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 1,5 godziny.   


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz