piątek, 17 sierpnia 2012

Koperty z jabłkami


Chyba nie ma człowieka dla którego połączenie cynamonu z jabłkiem byłoby obce, a co gorsze, nie przepadałby za tym. Według mnie idealne połączenie smaków to takie, które ruszy Naszymi kubkami smakowymi a podniebienie dozna czystego szaleństwa i dotrze do bram raju. Kilka papierówek, odrobina cynamonu, a wieczór mamy zaplanowany a dodatkowo małe kopertki Nam towarzyszące i kubek ulubionej herbaty może sprawić, że pochmurny i szary dzień zamieni się w kolorowy, bijący promieniami słońca świat.

Koperty z jabłkami 
250 g twarogu 
250 g masła
250 g mąki pszennej 
2 łyżeczki cynamonu
kilka jabłek 
2 łyżki cukru 
cukier puder do posypania
roztrzepane jajko z łyżką mleka 

Masło w temperaturze pokojowej zagnieść na gładką masę z twarogiem, mąką, cukrem i cynamonem. Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Stolnice bądź blat obsypać mąką i dzieląc masę na dwie części, rozwałkować je na duży kwadrat a następnie poprzekrawać na mniejsze kwadraty. Na środku ułożyć jabłka, zawinąć i ułożyć na blasze wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Koperty posmarować żółtkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika koperty oprószyć cukrem pudrem. 

Źródło: slodkieinspiracje , wprowadziłam tylko małe zmiany :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz