środa, 6 czerwca 2012

Ciasteczka w formie guzików.


Słodkie, waniliowe ciasteczka. Szczerze mówiąc na samym początku miałam przeczucie, że nic z tego ciasta nie wyjdzie. Nie mogłam go w ogóle rozwałkować, przyklejało się do blatu ( pomimo, że obsypałam mąką ). Jestem niecierpliwa ( nie, żebym za grosz jej nie miała, ale przy wykrawaniu tych ciasteczek moja cierpliwość na skraju wytrzymałości :)). Stwierdziłam, że tak nie może być, przecież chciałam zrobić przyjemność sobie i domownikom. Włożyłam ciasto do zamrażalnika i po chwili wreszcie mogłam spokojnie, bez nerwów zacząć wszystko od początku. Hm, no dobra..przyznam się, że ciasteczka powinny być o wiele, wiele, wiele jaśniejsze bo moje się niestety troszkę spaliły, ale domownicy nie zauważyli tej diametralnej zmiany i zachwycali się ich smakiem. 3/4 ciasteczek zaginęło w niewyjaśnionych okolicznościach. Chociaż mam nauczkę na przyszłość, że gdy wstawiam cokolwiek do piekarnika, muszę co chwilę zaglądać i badać stan ciasta by nie powtórzyła się rozrywka z przygotowywania powyższych ciasteczek. Najważniejsze, że smakuje domownikom a Ja wypróbowałam kolejnego, ciekawego przepisu.


Składniki ( 1 duża blacha ciasteczek )
  • 150 g miękkiego masła
  • 75 g cukru pudru
  • 225 g mąki pszennej
  • 1 żółtko 
  • aromat waniliowy / pomarańczowy * 
  • szczypta soli 
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zagnieść na gładką masę ( do przygotowywania kruchego ciasta można również użyć malaksera ). Ciasto lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie, ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość około 3 mm, delikatnie podsypywać mąką. Wykrawać ciasteczka - można użyć foremek w przeróżnych kształtach: kółka wykrawać większym kieliszkiem, w środku zrobić mniejszą foremką wgłębienie typowe dla guzików, dowolną ilość dziurek wyciąć za pomocą słomki. Ciastka układać na blasze, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia, w niedużych odległościach od siebie ( ciastka nie zmienią kształtu podczas pieczenia ). Piec w temperaturze 200 stopni przez około 12 minut, lub do lekkiego zarumienienia brzegów. Po pieczeniu wystudzić na stalowej kratce.
* można zastąpić cynamonem, przyprawą do piernika, aromatem migdałowym czy jakimkolwiek innym dodatkiem, według upodobań. 

    
   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz