wtorek, 4 grudnia 2012

Superszybkie ciasto z owocami

Nawet jeśli macie jakiekolwiek wątpliwości czy negatywne spostrzeżenia co do używania mrożonych owoców w ciastach to możecie być pewni, że Wasze obawy są bezpodstawne. Mrożone truskawki po dobrym rozmrożeniu smakują jak te świeże, które mamy okazję jeść w lato i świetnie sprawdzają się w cieście.


Składniki 
  • 125 g miękkiego masła
  • 10 łyżek cukru
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 10 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g owoców *
Masło utrzeć do białości z cukrem. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Do masy dodawać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Ciasto przełożyć do małej keksówki o pojemności około 1l i ułożyć owoce. Piec 50-60 minut w 180 stopniach. Później ciasto posypać cukrem pudrem bądź gorzkim kakao. 

* użyłam mrożonych truskawek



 

1 komentarz:

  1. kocham takie proste ciasta, są pyszne :)

    http://truskawkowymuss.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń