Nawet jeśli macie jakiekolwiek wątpliwości czy negatywne spostrzeżenia co do używania mrożonych owoców w ciastach to możecie być pewni, że Wasze obawy są bezpodstawne. Mrożone truskawki po dobrym rozmrożeniu smakują jak te świeże, które mamy okazję jeść w lato i świetnie sprawdzają się w cieście.
Składniki
- 125 g miękkiego masła
- 10 łyżek cukru
- 3 jajka
- szczypta soli
- 10 łyżek mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 g owoców *
Masło utrzeć do białości z cukrem. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Do masy dodawać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Ciasto przełożyć do małej keksówki o pojemności około 1l i ułożyć owoce. Piec 50-60 minut w 180 stopniach. Później ciasto posypać cukrem pudrem bądź gorzkim kakao.
* użyłam mrożonych truskawek
kocham takie proste ciasta, są pyszne :)
OdpowiedzUsuńhttp://truskawkowymuss.blogspot.com/