sobota, 8 grudnia 2012

Krówka


Gdyby nie świadomość tego, że ciasto robię dla gości, a Brat czeka z niecierpliwością aż wszystko będzie gotowe to z pewnością cała masa krówkowa wylądowałaby w moim żołądku. Jeszcze tego brakowało przed tym przedświątecznym obżarstwem. Pękam z przejedzenia, a gdzie tutaj do Świąt. Czas troszkę przystopować. A ciasto co prawda nie prezentuje się wyjątkowo apetycznie, ale smakiem wszystko nadrabia. 

Krówka 

Biszkopt:
  • 5 jaj 
  • 1 łyżka wrzącej wody 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki octu 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wciąż miksując dodać cukier i żółtka - przez chwilę miksować. Później dodać wrzątek i ocet oraz bardzo powoli przesiewać mąkę i delikatnie mieszać łyżką, dodać proszek do pieczenia. Piec około 40 minut w 200 stopniach. 

Krem:
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki mąki kartoflanej 
  • 1 kostka masła 
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mleko i wymieszać. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z mąką kartoflaną i dokładnie mieszać. Odstawić aby krem delikatnie stężał. 

Krówka:
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy 
Mleko zagotować. Wsypać cukier i cukier waniliowy, ugotować na złoto. Odstawić do ostygnięcia w chłodne miejsce ( byle nie na balkon bo masa zamarznie ). 

Na zimny biszkopt ułożyć krem na to dżem z czarnej porzeczki i następnie krówkę. Ciasto wstawić do lodówki. Najlepiej będzie jeśli pokroicie je dopiero na następny dzień. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz