czwartek, 27 grudnia 2012

Makowiec

Nie wyobrażalnym są Święta bez makowca w moim domu. Zawsze Dziadek pierwsze co robi po kolacji to pyta o to właśnie ciasto, a ja Dziadkowi odmówić nie potrafię. Ciasto jest delikatne i wilgotne. Co prawda Święta mamy już za sobą i na tą niesamowitą kolację będziemy musieli poczekać cały rok to wstawiam przepis bo przecież makowiec to nie tylko świąteczne ciasto. Idealnie sprawdza się na urodzinach, imieninach czy nawet w Wielkanoc.

  • 2 i 1/2 szklanki maku sparzyć i 2 razy zmielić
  • 1/2 kostka margaryny 
  • 1 szklanka cukru
  • 3 żółtka 
Margarynę, cukier i żółtka wymieszać. Do masy stopniowo dodawać zmielony mak. Na koniec dodać pianę ubitą 3 białek oraz olejek migdałowy i bakalie według uznania. 

Ciasto 
  • 1 kostka margaryny 
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jaj
  • 6 łyżek oleju 
  • 2 łyżki octu 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 szklanki mąki 
Cukier, jajka, olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia utrzeć na gładką i jednolitą masę. Ciasto wyłożyć na blachę uprzednio wysmarowaną tłuszczem, na to łyżką układać masę makową. Piec około 60 minut w 18 stopniach. 


 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz