środa, 9 stycznia 2013

Budyniowy sernik


Od zawsze w moim domu sernik jest uważany za najlepsze ciasto więc jeśli przydarzy się tylko jakaś okazja ( bądź i bez niej ), piekę to ciasto. Domownicy są zadowoleni, a ja mogę napajać się radością bijącą w ich oczu gdy tylko je smakują. Budyniowego sernika nie miałam okazji robić ani jeść, a szkoda bo z pewnością szybciej przekonałabym się jakim dobrym i delikatnym ciastem on jest. Teraz wiem, że zamiast zwyczajnego sernika, który zazwyczaj wychodzi mi niczym niewyrośnięte ciasto drożdżowe będę piekła ten, budyniowy.

Budyniowy sernik
  • 1kg sera białego 
  • 250g masła 
  • 8 żółtek
  • 8 białek
  • 300g cukru 
  • 3 łyżki mąki 
  • 2 łyżki budyniu 
Twaróg dwukrotnie zmielić. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku, dalej ucierając dodajemy partiami ser.Do utartej masy dodajemy mąkę i budyń waniliowy. Wszystko razem miksujemy. Dodajemy pianę z białek ubitą na sztywno. Na koniec dorzucamy wcześniej namoczone rodzynki.Przełożyć do wyłożonej papierem lub natłuszczonej blachy. Piec 40-50 minut w temp. 180 stopniach C.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz