poniedziałek, 2 września 2013

Ciasto z brzoskwiniami


Nigdy wcześniej nie robiłam podobnego ciasta dlatego przez okres pieczenia się ciasta siedziałam jak na szpilkach i wciąż zaglądałam do piekarnika czy wszystko jest w porządku. Jestem przewrażliwiona na punkcie zaglądania do piekarnika więc może to dlatego niektóre ciasta nie chcą urosnąć tak jak powinny? :D 
No cóż, upłynęły wakacje. Będę je wspominać bardzo miło bo pomimo tego, że zdarzały się również te mniej przyjemne chwile, wakacje 2013 roku mogę uznać za jak najbardziej udane. Wiele się podczas ich trwania wydarzyło, coś, co zmieniło mnie myślę, że na zawsze i na lepsze. Aby jeszcze bardziej umilić sobie ostatnie chwile wakacji i słoneczne dni ( bo dzisiejsza pogoda pozostawiała wiele do życzenia ), upiekłam ciasto z brzoskwiniami. Nie wiem jak Wam, ale w moim domu te owoce zawsze kojarzyły się z wakacjami, wyjazdami nad jezioro i piknikami na łące. Nie obyłoby się bez tak szczególnego uczczenia wakacji. 

Ciasto z brzoskwiniami 
  • 3/4 szklanki masła
  • 2 jajka
  • 185g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • puszka brzoskwiń w syropie 
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wbić kolejno po jednym jajku i wymieszać. Dodać ekstrakt, zmiksować. Dodać w 3 turach mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko ( zaczynając od mąki, a kończąc na mleku ). Za każdym razem zmiksować do połączenia się składników. Brzoskwinie pokroić w plasterki i wyłożyć nimi wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia blachę. Na brzoskwinie przełożyć ciasto. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut ( do suchego patyczka ). Ciasto studzimy, następnie odwracamy do góry dnem i przekładamy na talerz. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz