środa, 28 sierpnia 2013

~ Puchate ciasto


Aby uczcić ostatnie dni wakacji staram się jak najbardziej umilić czas przede wszystkim sobie i Bratu, który zamówił sobie jakieś " ciasto - niespodziankę ". Przez kilka dni zastanawiałam się co by upiec, aby uszczęśliwić zarówno jego jak i resztę domowników. Padło na puchate ciasto z wiórkami kokosowymi i rzeczywiście była to niespodzianka bo wszyscy wciąż pytali co to jest " to na górze ciasta ". Dopiero po chwili zastanowienia zgadywali, a zdarzało się, że i to sprawiało im większy problem.
Podsumowując, ciasto jest delikatne w smaku, ale i skromnie się prezentujące. Za to smak wszystko nadrabia :-) 

Puchate ciasto 

Ciasto:
  • 6 dużych jajek 
  • 250 g mąki
  • 250 g cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Krem: 
  • 1 kostka margaryny 
  • 700 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe bądź śmietankowe 
  • 150 g wiórków koksowych 
  • 100 g cukru 
Jajka ubić mikserem z cukrem, a następnie dodać mąkę wymieszaną w proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej ciasto, które następnie należy piec przez około 30 minut w 180 stopniach. Z mleka i proszków budyniowych przygotuj gęsty budyń, uważając aby się nie przypalił podczas gotowania. Budyń wystudzić, od czasu do czasu mieszając. Gdy budyń będzie już chłodny, należy go zmiksować z 200g miękkiej margaryny i przełożyć na ciasto. Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni. Resztę margaryny rozpuścić w garnku razem z cukrem i zalać nią uprażone wiórki, wymieszać. Ostudzonymi wiórkami posypać ciasto. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz