sobota, 14 września 2013

Tort cytrynowo - kakaowy


Nie wyobrażam sobie urodzin bez tortu, ale taka jest chyba kolej rzeczy, prawda? Szczególnie jeśli są to urodziny najważniejszego człowieka w Naszym życiu, Mamy. Staramy się wówczas najbardziej jak tylko możemy aby zadowolić Mamę w ten wyjątkowy dla niej dzień. 
Przepis na tort znalazłam w ten sam dzień, kiedy to miałam go robić. Nie byłam do końca pewna swoich możliwości w przygotowaniu tortu bo przecież nigdy wcześniej tego nie robiłam. Zawsze musi być ten pierwszy raz. Wszystko poszło po mojej myśli, mama była zadowolona i to jest najważniejsze. Tort to połączenie moich ulubionych smaków, cytrynowego i kakaowego. Jeśli podobnie jak ja jesteście miłośnikami takich połączeń to zachęcam do wypróbowania tego przepisu na tort :-)

Tort cytrynowo - kakaowy 

Biszkopt jasny:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Biszkopt ciemny 
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
Masa cytrynowa i kakaowa
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • kostka margaryny 
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego 
Poncz 
  • 1 szklanka letniej wody 
  • 3 krople aromatu cytrynowego
  • 1 łyżeczka kakao 
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego

Biszkopt jasny: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Przygotowaną masę na biszkopt wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni przez ok. 40 minut. 

Biszkopt ciemny: Dokładnie tak samo jak biszkopt jasny z tym, że na koniec dodać kakao i dokładnie wymieszać. Piec również 40 minut w 170 stopniach. 


Masa cytrynowa i kakaowa: Jajka i żółtka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Utrzeć margarynę po czym nie przerywając ucierania po trochu dodawać masę jajeczną. Całość podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, a do drugiej kwasek cytrynowy i wymieszać. 

Poncz: Do szklanki z zimną wodą dodać aromat cytrynowy i kwasek, dokładnie wymieszać. 

Wystudzone biszkopty przeciąć wzdłuż. Zostawić trochę okruchów, aby móc ozdobić nimi boki tortu. Na spód położyć ciemny biszkopt, nasączyć go ponczem i posmarować masą cytrynową. Następnie położyć jasny biszkopt, nasączyć go ponczem i wyłożyć masę kakaową. Później znów ułożyć jasny biszkopt, nasączyć ponczem i posmarować cytrynową masą po czym tą samą czynność wykonać z ostatnim, ciemnym biszkoptem. Wierzch udekorować według własnych upodobań. Boki tortu obsypać pozostałymi okruchami.





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz