niedziela, 13 stycznia 2013

Biszkopt z budyniem i galaretką



Ciasto z galaretką, budyniem i owocami kojarzy mi się z latem i sernikiem na zimno z truskawkami. Może dlatego tak bardzo lubię przygotować takie ciasta nawet w zimę? Chociaż na chwilę mogę zapomnieć o mrozie panującym za oknem i wrócić wspomnieniami do upalnych wakacji, palącego słońca i zimnej wody w morzu od której włosy stają dęba. Często wracam wspomnieniami do wakacyjnych ciepłych dni, wtedy wszystko wydaje się o wiele łatwiejsze.

Biszkopt z budyniem i galaretką 
  • 2 jajka ( osobno białka i żółtka )
  • 100g cukru + 3 łyżki 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 
  • 50g mąki pszennej
  • 30g mąki ziemniaczanej 
  •  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru ( na 1/2l mleka )
  • 700ml mleka 
  • 50g miękkiego masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 800g - 1kg dowolnych owoców* 
  • 2 opakowania galaretki** 
Białka ubić z 1 łyżką soku z cytryny. Wsypać 50 g cukru, cukier waniliowy i wymieszać mikserem, aż masa zgęstnieje. Obie mąki i proszek do pieczenia wymieszać. Przesiać na masę jajeczną i delikatnie wymieszać.Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy  26cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na funkcji termoobieg. Piec przez 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia (nie zdejmować obręczy tortownicy). Owoce umyć, osączyć (wiśnie i czereśnie wydrylować, truskawki obrać).Proszek budyniowy wymieszać z 100ml mleka i 50g cukru. Resztę mleka zagotować, dodać rozmieszany proszek budyniowy i mieszając, zagotować. Zdjąć z ognia i dodać 50g pokrojonego na kawałeczki  masła, wymieszać łyżką, aż masło się roztopi i połączy z budyniem na jednolitą masę. Budyń odstawić do ostygnięcia na 15 minut.Ciepły budyń rozprowadzić równomiernie na biszkopcie. Na nim poukładać połowę owoców i odstawiać do całkowitego ostygnięcia.
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody. Odstawiać do ostygnięcia.
Gdy galaretka zgęstnieje,  połowę wylać na wierzch ciasta, poukładać resztę owoców i wylać resztę galaretki. Ciasto wstawić do lodówki, aby całkiem stężało.Po wyjęciu ciasta z lodówki delikatnie zdjąć obręcz.

* użyłam jabłek pokrojonych w ósemki
** wybrałam galaretkę truskawkową, ale jej smak zależy od Waszych kubków smakowych
 
 

2 komentarze:

  1. Nie wygląda zbyt apetycznie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdaję sobie z tego sprawę, ale chciałam dodać przepis bo kilka osób o to prosiło. Poza tym, nie musisz oglądać :)

      Usuń